Megérteni a rajzolást

Kasza Imre rajzórája - 2011.01.15 22:11


Rajzolni itt és most. Portré a téma. Nézd hogy születik meg a rajz. Lépésről lépésre mutatom, amíg a fehér rajzlap tekintetet tükröz.


Megszületett az ötlet-arcképet rajzolunk!



Kezdjük a tiszta rajzlappal. Itt még csupán a modell arcképe van jelen.Rajzolni itt és most. Portré a téma. Nézd hogy születik meg a rajz. Lépésről lépésre mutatom ahogy a fehér rajzlap tekintetet tükröz.



Kezdetben megkerssük a nézőpontot, honnan, milyen nézetből akarjuk lerajzolni Balázs arcképét. Lehet szembőlnézet, oldalnézet, esetleg profil rajz. Attól függ, hogy melyik nézet adja legjobban a kifejezés expreszívitását.
Elhelyezem gondolatban a formák, szemek, száj, fülek hová kerülnek. Mikor neki fogok rajzolni a belső tekintet, kell, vezesse kezemet. Nem a részletek, amire összpontosítok, hanem a személyjellemző kifejező tekintetére.




Majdnem behunyt szemmel rajzolok, a modell amire, fókuszálom tekintetem. A rajzlapon a ceruza, szén, magától kell, mozogjon. Kezem érzékeny lélek mely maga a karmester, vezényli az alkotás folyamatát.




Koncert, mely mikor kész egyszerre szólal meg. Benne a lélek hangja szól.




És íme előhívjuk a képet mely, szembenéz velünk. Szemüvege mögül tekint ki Balázs. Szakálla mögött szája huncut mosolya, mely optimizmust sugall.



Itt van a kép. Balázs feláll, odajön, megtekinti önmagát, az alkotó szemüvegén keresztül. Elégedet mosoly olvasható arcáról, miközben mondja hova fogja feltenni a képet.

Kasza Imre


Kasza Imre rajzórája rovata