Csendélet

Kasza Imre rajzórája - 2010.04.26 12:53


Szín, forma, arányok térben íródott formák. Az alkotó a spontánul kiválasztott tárgyakat ábrázolja, tanulmányozza, megfigyeli, így jobban megérti a valóságot, megosztva a befogadóval az élményt.


CsendéletMiért fest valaki csendéletet?
A kép a valóságból egy kivágás, mely sajátos elrendezésben valósulhat meg. A tárgyak melyek felkerülnek a „színpadra” legtöbbször csupán spontán módon választódnak ki, ürügyet szolgálva az alkotónak a tanulmányhoz, mely maga a megismerés, a felfedezése a valóságnak. Arányok, színek, formák, árnyalatok melyek térben íródnak maga a valóság. Az ábrázolt tárgyak legtöbbször csupán eszköze a megismerésnek. Itt az alma, citrom, doboz ecsetekkel és a temperás üvegek. Vannak nehezebb és könnyebb feladatok. Kezdetben egyszerűbb formával kezdünk. A szemnek könnyebb a térolvasás, ha kevés tárgy van a csendéletben beállítva. Mélység, a tér ábrázolása nehezebb, mint mikor egyszerű síkban kell gondolkodni. Íme néhány gondolat amiben, válaszoltam miért is fest valaki csendéletet, mely szín, forma, arányok térben íródott formák. Az alkotó a spontánul kiválasztott tárgyakat ábrázolja, tanulmányozza, megfigyeli, így jobban megérti a valóságot, megosztva a befogadóval az élményt.


Csendélet hagymával
Tartalmilag, az élet van jelen a képi jelrendszerben, a kenyér, csirázó hagyma, üveg melyben víz van, a levegő melyben elhelyezve vannak a tárgyak. Íme a forma tanulmányozása tartalmat is közölhet


Kasza Imre rajzórája rovata