A gyermekrajzok mesevonatán

Kasza Imre rajzórája - 2010.05.26 20:22


A rajzolás felkészülés az életre. Gyermekkorban, ha nem sikerül valamilyen ok miatt a gyereknek rajzban megélni az életet, felnőttkorban a megoldás nehezebben jön be. A problémamegoldó képesség áll.


Gyermekrajzvonat
Rajzolás közben felfedezzük önmagunkat. A gyermekrajzok átélések, megélések sorozatai a mindennapi élet során szerzett élményeknek, tapasztalatoknak. A gyermek rajzolás közben felfedezi önmagát. Megszületik az "én vagyok". A rajzolás kreatív folyamat, melyre éppúgy szükség van, mint az anyai szeretetre. A rajzolás felkészülés az életre. Gyermekkorban, ha nem sikerül valamilyen ok miatt a gyereknek rajzában megélni az életet, felnőttkorban a megoldás nehezebben jön be. A problémamegoldó képesség stagnál, hiányt szenved. Befolyással van a másik "ember" megértésére, elfogadására.

A társam, aki szintén rajzol, ő is találkozik önnön személyiség jeleivel, így képes lesz megérteni engem is. Ha ez nem történik meg, hiány keletkezik a megértésben, mely zavart eredményez a mindannapok megértése során. Aki nem tudja kifejezni, ki vagyok én, az a társára sem tud kellőképpen odafigyelni. A gyermekrajzok megértésről tesznek tanúbizonyságot, ezáltal megkönnyítik a körülöttünk levő világ elfogadását, megértését. A gyermekrajz őszinte, igaz. Ha eltévedünk az élet zegzugos napjaiban, a gyermekrajz könnyedséggel visszavezethet a gyermeki szív tiszta dobbanásához, így eligazodást kapunk. Ez az üzenete a gyermekrajzoknak. Igen a gyermekrajok mesevonatán felkészülés folyik az útra, melyre, a megálló vonatról leszálláskor, indulunk el a valóságban, ahol álmaink szerint, alakíthatjuk életünket. Ezért jó odafigyelni, a gyermekeink rajzaira, a mesevonatra, hol az "igazi" megszületik újra és újra minden kisgyerek szívében.Kasza Imre rajzórája rovata