Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kasza Imre avagy egy következetes alkotói magatartás sikere

2009.12.14
1. Spontán művészi kézírás, 2.ehhez vízszintesen vagy függőlegesen montázsolt ornamentum , 3.szinek harmóniája, 4. erős fogalmi tagoltság, elrendezettség (tavasz, nyár, ősz, tél, stb.) 5. szabadon feltörő szimbólumok 6. értelmező, magyarázó rajzok, és ezzel visszajutottunk a személyes ecsetkezeléshez, ha tetszik firkához. Számomra azok a képek tűntek igazán sikeresnek a magyarországi kiállításán, amelyeken a színek képileg Kép egybefoglalták és mintegy térbemozdították a rajtuk megjelenő tömérdek felsorolást, jegyzetet.
 Textilre, elsődlegesen sötétítőfüggönyökre alkotja meg munkáit. Ez nem ismeretlen gyakorlat a kortárs festészetben,
   Kasza Imre képeinek párhuzamait kereshetnénk még a távolkeleti tekercsképekben is, és nem utolsó sorban a búcsújáráskor menetben hordozott szentképekben. Imre szülőföldjének mély vallásos hagyománya van. Az erdélyi Csíkban szinte minden településnek saját szentje van.
    A szent zászlaját, képét hordozzák búcsúba menet minden évben Pünkösdkor. Ezt a tradíciót célozza meg Kasza Imre itt kiállított képeiben, amikor szentképidézetet, mintegy ikonfejet fest és azt keretbe foglalja. Képein megfesti a nőt is, mindjárt kettős szerepben. Egyszer mint szentet ,másszor mint csábító szirént. Mindkettő vallomás az életet adó nőkről.
Tisztelet a szeretetnek mindenek előtt. Egyik képén betűzi: SZERETET, és itt megjelenik egyKép  univerzális jelkép, a fekvő nyolcas. Önmagába visszatérő forma, ősrégi szimbólum, a végtelenség és a szeretetbeni egyesülés jelképe festőművészünk gondolatvilágában.
 Minden képen találunk egy virágot. Talán egy- egy szent atribútumai, vagy csak a felismerhetőség dimenziójával gazdagított festői nyelv fontos részei lennének ezek a reálisan megjelenített virágmotívumok? Azt hiszem,a választ mindrenki megadhatja magának
 Képei formája a középkori (bástyafokra emlékeztető) zászlókat jutatja eszünkbe, annál is inkább mivel felül rúdra vannak erősítve. Így festményeit nem csak falra, akár póznára , zászlórúdra függsztve is szemlélhetnénk.
 Képeinek hátterét széles, függőleges sárga sávok képezik a vásznon. Kasza Imre ügyesen használja fel ezt az alapot, amikor minimális változtatással illeszt be egy fehér foltot ebbe az adott háttérbe. Átgondolt kiemelés ez egy megfestendő képi idézet számára, egy érett festőművésztől. Rajta hangsúlyosan jelenik meg a festő ecsetkezelése-kézírása,valamint a lendületes, nagyvonalú gesztusokkal megjelenített tömörített jelek és struktúrák.
Összegzésül elmondhatjuk : Kasza Imre festői nyelve gesztus és színorientált, kifinomult festői gondolkodás és látásmód vetülete. Következetes alkotói magatartásának néhány megnyilvánulását láthatjuk itt a Híradó oldalain.
 
Csikós Tibor

Kép