Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életút

2011.12.09

Életútja

Középiskoláit Csíkszeredában (1971), főiskolai tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán (1976) végezte. Muzeológus-festőként működött a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban; 1978-tól a gyermekek vizuális művészi érzékét fejlesztő kísérleti-alkotási kabinetet vezette. Ő tervezte a Rügyek és az Ifjú szívek dala c. Hargita megyei gyermekvers antológiák borítólapját; illusztrációi jelentek meg a Lyceum c. csíkszeredai iskolai lapban, valamint a Művelődés, , A Hét , Hargita hasábjain. Művészeti írásait a Tribuna Sibiului és a Brukenthal Múzeum katalógusai közölték.Kasza Imre-kiállításon (2006)

1989-ben kivándorolt Svédországba, ahol rajzot tanít, fest és könyveket ír. 2004. november 16-án Csíkszeredában a Kriterion Ház megrendezte a művész festészeti tárlatát és bemutatta maga a szerző legújabb könyvét, Csak a beérés ideje a biztos címűt. A kötet az élet nagy kérdéseit érinti, vallomásait gyakran versben tudja legjobban kifejezni. A kötetet a csíkszeredai Alutus Kiadó adta közre.

Kasza Imre rendkívül nagy tisztelője a gyermekrajzoknak, gyermekrajz-múzeumokat létesít, köztük Svédországban, Budapesten. Köztéri műve egy oltárkép Szentkeresztbánya ( katolikus templom). Eszpresszív színtechnikával, változatos anyagtechnikával dolgozik, úgymint olaj, pasztell, akvarell, szobor, üvegfestmény,, combine painting, assemblage). Művészete Joan Miró szemléletével, mesterségbeli tudásával rokon.