Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekrajz-múzeum Magyarországon

2012.03.26

Kasza, miután elvégezte a kolozsvári Ion Andreescu képzõmûvészeti fõiskolát,

a szebeni Bruckhental Múzeumban dolgozott muzeológusként,
és számos kiállítást rendezett gyermekek mûveibõl.
A mûvész 1990 óta Svédországban él és alkot, és ott is létrehozott egy hasonló
mozgó múzeumot Barnkonstmuseum néven, ami az elsõ ilyen jellegû
intézmény Skandináviában.
 
    „2003. július elsején végre Budapesten, a Magyarok Házában is megnyithattam egy ilyen kiállítást, a Világ Magyar Gyermekrajzainak Múzeumát” – nyilatkozott lapunknak Kasza Imre. – Az avatóünnepélyre szeptember 3-án került sor. Jelenleg négy kép látható itt, az elsõ kettõt egy bajai nyári alkotótábor résztvevõi alkották, majd ezen fellelkesülve létrehoztak egy-egy mûvet a budapesti görög katolikus ikonfestõ-iskola nyári táborozói és a martonvásári gyermektábor résztvevõi is – mindenütt szakértõ és lelkes pedagógusok irányításával.
    Jelenleg egy kép készül Bácskában, kettõ Erdélyben – egy Székelyudvarhelyen és egy Baróton –, egy Miskolcon, egy Tatabányán, és júniusra a Göteborgi Magyar Háztól is hozok egyet, de a késõbbiekre nézve azt szeretném, ha mondjuk Japánban van tíz magyar gyerek, akkor Japánból is jöjjön tíz kép.

Ez a négy, 2 x 6 méteres kép a Magyarok Házában jelenleg is látható, s a tervek szerint az egy éves évforduló ünnepségére a gyermekrajz-múzeum alapítvány kiadja elsõ gyermekrajz-múzeumi lapját, melyben közzé tesszük távlati céljainkat.”
 
    A mûvész végsõ célja egy „vidámpark”, alkotópark létrehozása, mûteremmel, agyagozóval, kiállító teremmel, internettel, interaktív múzeummal, ahol a gyermekek képei bármikor megtekinthetõvé válnak, ahol  a világ minden magyar gyermeke helyet kaphat alkotásaival.
 
Kékesi Raymund
 
(Forrás: Kapu, 2004. február)